Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Británii: Turistka nahlásila znásilnění v Dubaji, teď ji hrozí trest

Dubaj
Dubaj
Foto: Tim Reckmann

Dubaj - V Dubaji byla zatčena britská turistka, která ohlásila znásilnění skupinou svých krajanů. Oznámila to právní poradenská skupina sídlící v Británii.

Britka byla propuštěna na kauci, ale odebrali jí pas. Bude-li usvědčena ze sexu, k němuž dala svolení, hrozí jí vězení až do výše tří let a deportace.

Podle zakladatelky poradenské skupiny, která si říká Detained in Dubai (Zatčeni v Dubaji), Radhy Stirlingové policie v SAE špatně rozlišuje mezi znásilněním a sexem, s nímž osoba souhlasila.

Podobné problémy jako Britka mělo v Dubaji více cizinek. Norka Marte Deborah Dalelvová byla před třemi lety odsouzena k 16 měsícům vězení za mimomanželský sex a konzumaci alkoholu, když předtím ohlásila znásilnění.

Trest jí byl nakonec prominut, násilník dostal 13 měsíců vězení. Podobně rakouská muslimka po ohlášení znásilnění čelila soudnímu stíhání a v roce 2014 se podařilo rakouským diplomatům vyjednat její návrat do Rakouska.

Stirlingová považuje případ Britky za velmi zneklidňující. "Oběti se na ně obrátí a očekávají nápravu, a místo toho jsou samy stíhány. Nejenom že (úřady) popřou, že jde o oběti, ale navíc je ještě trestají," řekla Stirlingová.

Témata:  Dubaj znásilnění ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.