Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce IS al-Bagdádí je paranoidní. Spí ve vestě s výbušninami a vraždí své lidi

První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul – Hlavní vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí svými projevy dokázal vyděsit polovinu světa. Jak se ale zdá, tato „silná osobnost“ už dnes neexistuje. Server Daily Mail s odkazem na informace iráckých tajných služeb uvádí, že obávaný vůdce teroristů trpí paranoiou, která hraničí až se šílenstvím.

Podle nových informací al-Bagdádí nechává vraždit své blízké spolupracovníky a stoupence, obává se totiž, že by ho mohli zradit. V Iráku probíhá bitva o Mosul a vůdce IS podle dostupných informací posílá své džihádisty na téměř jistou smrt, zatímco se on sám skrývá v upravených prostorech pod městem.

Kvůli strachu ze zrady už údajně nechal utopit padesátku svých stoupenců, u kterých se prý prokázalo, že posílali zprávy koaličním silám. Jak se zdá, sám nevěří, že Islámský stát Mosul uhájí, podle tajných zdrojů se totiž už připravuje na možné zajetí. Noci prý tráví v tunelech a ke spánku se ukládá se sebevražedným pásem připnutým k tělu. Ten prý v případě ohrožení raději odpálí, protože nechce být dopaden živý.

Přestože IS se ve svých řadách snaží zničit všechny zrádce, úspěšný zatím není. Tyto informace totiž přímo z Mosulu vynesl nejmenovaný zdroj, který koalici posílá SMS zprávy. Tyto zprávy, spolu s rozhovory s vedoucími úředníky a nedávno zajatými bojovníky IS nabízí nezvykle podrobný obraz extremistické skupiny a stav mysli jejího vůdce.

Al-Bagdádí nyní vyzývá všechny radikály, aby spojili své síly a provedli co nejvíc sebevražedných útoků v západních zemích. „Přeměňte noci nepřítele ve dny, zničte města nevěřících, vneste do jejich zemí chaos a postarejte se, aby jejich krev tekla proudem," nabádá vůdce IS.

Podle posledních zpráv elitní protiteroristická jednotka zaútočila na čtvrť Tahrír na severovýchodním okraji Mosulu. Zpravodaj agentury Reuters prý viděl obyvatele přilehlých částí města odcházet s majetkem naloženým na vozících. Irácký generál Abdal Vaháb Saídí řekl, že armáda v posledních dnech postupuje kvůli civilistům pomalu.

IS ve svém časopise An-Nabaa tvrdí, že stále přibývají lidé ochotní spáchat sebevražednou akci. „Sdělujeme dobrou zprávu, že je velké množství bratrů připravených k mučednické smrti a stále jich přibývá," uvádí se v časopise. Podle odhadů IS Mosul brání s 5000 až 6000 bojovníky, proti nimž stojí armáda a její spojenci o síle až 100.00 lidí, uvádí agentura Reuters.

 

Témata:  Islámský stát Abú Bakr al-Bagdádí Irák

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy