Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask na Slovensku: Nelegální operace skončila amputací, lidé a úřady jsou na nohou

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko žije případem soukromé kliniky Adelais Clinique, která podle tamních médií prováděla nelegální operace. Kromě plastických zákroků se měly v zařízení odehrávat například operace křečových žil, ne vždy ale dopadly dobře.

Podle slovenských médií se jedna z operací nepovedla a pacientovi museli později amputovat nohu. Dnes to na tiskové konferenci v Bratislavě uvedl předseda Bratislavského kraje (BSK) Pavol Frešo.

Klinika podle něj řešila i zdravotní problémy klientů. "Proto by se na to měl podívat i Úřad pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS)," uvedl Frešo. ÚDZS ale dosud činnost kliniky neprozkoumal s tím, že nejde o poskytovatele zdravotní péče. "Nyní mu dáme důkazy a bude muset jednat," dodal Frešo.

Kraji se podle médií ozvali čtyři nespokojení pacienti. Jednomu z nich na klinice operovali křečové žíly v roce 2013. "Později u něj propukly zdravotní komplikace, museli je řešit v zahraničí a nakonec mu amputovali nohu," tvrdí krajský lékař Valerián Potičný.

Jiné podněty se týkaly estetických zákroků na tváři a prsou, po operacích se totiž klientům mělo zdravotně přitížit. S poškozenými pacienty sepsal krajský úřad zápisy a kromě ÚDZS je postoupí i orgánům činných v trestním řízení.

Bratislavský kraj nedávno zastavil činnost Adelais Clinique, protože neměla potřebné povolení k provádění plastických operací, ačkoli je dělala. Vůči klinice zahájil správní řízení a hrozí jí pokuta do výše 33 tisíc eur. O sankci by měl kraj rozhodnout do konce tohoto týdne.

Operace měl provádět lékař Yassine Ghazi Abou Ghoneim. Podle kraje se na nich ale podílelo několik specialistů. Případ řeší policie i Slovenská lékařská komora, která potvrdila, že lékaři nevydávala žádnou licenci. 

Témata:  Slovensko lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy