Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát brzdí spojenecká vojska. Zapaluje ropné vrty, Irák halí toxický kouř

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Bagdád - Iráčtí hasiči a policisté už několik týdnů bojují s hořícími vrty na severu země. Islámský stát ve snaze zbrzdit postup armády k Mosulu mnoho ropných polí zapálili.

Požárníci od rána pumpují do vrtu vodu u města Kajára, které leží asi 60 kilometrů jižně od Mosulu. Zatímco se z kamionů naplňuje zásobník, z kterého pak vodu hadice přivádějí k vrtům, požárníci se za velkého hluku čerpadel snaží trochu si odpočinout.

Uhasit plameny je složité i nebezpečné. "Nejdříve musejí policisté ověřit, zda IS v blízkosti vrtů nerozmístil miny," cituje agentura AFP zaměstnance ropného pole Sáliha Chadra Ahmada, který má na sobě kalhoty potřísněné černými skvrnami. Jakmile je okolí vrtu bezpečné a oheň trochu přidušen, umístí se hadice k jámě a vpouští se tam voda. Potom se vrt zasypává zemí, vysvětluje Ahmad.

Celá procedura může trvat i měsíc, takže zatím se podařilo zcela uhasit jenom dva z 19 zapálených vrtů. "Jsem vyčerpaný, zničený," sténá jeden z požárníků.

Program životního prostředí OSN udává, že zapálená surová ropa je zdrojem velkého množství škodlivých látek, zejména sazí a plynu, který ohrožuje zdraví v podobě podrážděné kůže a dýchacích potíží. V blízkosti požárníků jsou proto k zásahu připraveny sanitky. "Jsem tady čtrnáct dní a pracuji každý den 24 hodin. Všechny nás ten kouř dusí, je to strašná situace," řekl Muhammad, jehož rodina je stále v Mosulu, ovládaném radikály.

Armáda zahájila ofenzivu s cílem dobýt druhé největší irácké město Mosul z rukou islamistů 17. října. V postupu do centra byly dosud nejúspěšnější speciální jednotky, které operují v oblasti východně od řeky Tigris. Další síly postupují k Mosulu z jiných směrů a ze vzduchu operaci pomáhají letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

Pokračující nebezpečí pro postupující jednotky představují zejména sebevražední útočníci a rovněž odstřelovači. I vzhledem k obavám o civilní oběti, postupuje armáda ve městě velmi pomalu a opatrně. Po měsíci od začátku ofenzivy operují speciální jednotky asi 10 kilometrů od centra Mosulu.

Podle místních obyvatel dnešní nálet mezinárodní koalice zničil jeden z hlavních mostů přes řeku Tigris na jihu města. Jde již o třetí z pěti mostů, které se staly terčem leteckých úderů. Cílem ničení mostů je zabránit ozbrojencům z Islámského státu, aby vyslali posily na východní břeh Tigridu, kde probíhají nejtvrdší boje.

Témata:  Islámský stát Irák požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy