Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme málo Nutelly a gumových medvídků, naštvali se migranti a podpálili výstaviště

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Düsseldorf – Už v červnu jsme vás informovali o obřím požáru v areálu výstaviště v západoněmeckém Düsseldorfu, kde byli ubytováni uprchlíci. Asi dvacítka migrantů a jeden hasič se přiotrávilo kouřem. Hlavní vyšetřovací verzí bylo, že místo zapálili nespokojení migranti. Případ skončil až před soudem, kde teď zazněly překvapivé informace.

Podle serveru Breitbart byli v souvislosti s incidentem obviněni dva muži, kteří měli zapálit halu, která sloužila jako azylové středisko. Kouř ze zapáleného objektu údajně stoupal až do výšky až 100 metrů a byl vidět z celého města.

„Vše bylo vyvoláno kvůli sporu o jídlo během ramadánu," uvedl mluvčí Státního soudu, podle kterého bylo v důsledku požáru zraněno 26 lidí. Sál výstaviště, který byl dříve používán pro konference a výstavy, byl kompletně vypálen, škody byly vyčísleny na 10 milionů eur.

Němečtí pracovníci Červeného kříže uvedli, že ke žhářskému útoku ze dne 7. června došlo v důsledku zvýšeného napětí během islámského postního měsíce ramadánu, při kterém muslimové za denního světla nejedí. 

Běžné obědy proto v tu dobu byly v azylovém středisku zrušeny - ke zděšení nemuslimů - a teplé jídlo se podávalo pouze brzy ráno a pozdě večer. Migranti, kteří se nepostili, dostávali přes den jen studená jídla, jako pomazánky či jiné potraviny. A to vyvolalo velkou nespokojenost.

Olaf Lehne, vedoucí německého Červeného kříže v daném regionu, před soudem uvedl, že migranti zapálili halu v hněvu, že v denních hodinách nebyl dostatek čokoládové pomazánky a cukrovinek. „Není tu dostatek Nutelly, gumových medvídků a čokolády," křičeli migranti podle Lehneho.

Terčem útoků v podobě plivanců či hozených bot byli také pracovníci Červeného kříže, policisté a další personál. Šéf kuchyně Červeného kříže Stefan Gross řekl: „Většina migrantů byla spokojena. Objeví se ale vždy pár těch, kteří si stěžují."

Dva muži, kteří byli státním zástupcem obviněni, byli identifikováni jako Alžířan Adel D. a Maročan Mohammed B. První jmenovaný čelí obvinění ze žhářství s přitěžujícími okolnostmi a nebezpečného ublížení na zdraví, Maročan, který měl přivolat ostatní migranty, aby pomohli s rozpoutáním požáru, byl obviněn jako komplic při obou trestných činech.

Pravidelný průzkum veřejných postojů v klíčových otázkách minulý týden ukázal, že Německo již předstihlo Spojené království na postu nejvíce znepokojeného národa v Evropě v otázce imigrace. To představuje zásadní změnu pro národ, který se dlouhodobě chlubil svou otevřeností vůči migrantům.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy