Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polák spálil loutku Žida. soud mu napařil 10 měsíců

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Varšava – Deset měsíců by si měl odsedět polský nacionalista, který byl soudem ve Vratislavi odsouzen za rozněcování národnostní záště. Před rokem spálil na místním náměstí loutku symbolizující Žida.

Spálení loutky Žida během vratislavské demonstrace proti migraci, uspořádané krajně pravicovým uskupením ONR, se dostalo do desítky nejhorších antisemitských výstřelků v loňském roce ve světě, dodala TVN 24.

Piotr Rybak podle televize TVN 24 odmítl vinu a dosud nepravomocný rozsudek označil za „ostudu polské justice". Obžaloba sice považovala spálení loutky za jasnou narážku na vyhlazování Židů, nicméně navrhla trest veřejně prospěšných prací.

Soudce se však rozhodl poslat souzeného za mříže jako muže „následujícího nejhorší nacistické vzory". „Rozsudek je přísný, protože se jedná o čin společensky velice škodlivý," vysvětlil soudce Marek Górny.

„V našem sdružení je mnoho starších lidí, kteří zázrakem přežili válku. Mnozí se stali svědky hrozných událostí. Ta souvislost byla neblahá: ve svobodném Polsku se najednou upaluje Žid jako symbol. Za Křišťálové noci se také zapalovaly židovské symboly," uvedl předseda sdružení Židů v Polsku Artur Hofman v narážce na protižidovský pogrom, rozpoutaný nacisty v listopadu 1938 v Německu.

„Je to konání proti polskému národu. Je ostuda, že polský soudce v polském soudu odsoudil vlastence," okomentoval verdikt odsouzený a řekl, že se odvolá. Polák trval na tom, že měl být zproštěn viny, protože jednal v zájmu národa a v jeho jménu.

K činu jej prý nevedla nenávist k Židům, terčem měl být americký finančník George Soros, a to nikoliv kvůli židovskému původu, ale „protože financuje islamizaci Evropy a Polska". Nicméně na záznamu z akce byl slyšet pokřik „Pálíme loutku Žida".

Témata:  Polsko židé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy