Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruskému MiGu, který havaroval ve Středozemním moři, zřejmě selhaly motory

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva – Před týdnem se ve Středozemním moři při pokusu o přistání na palubě letadlové lodi Admirál Kuzněcov zřítil stíhací letoun MiG 29. Podle ruského internetového lista Gazeta.ru stroj havaroval kvůli náhlému vysazení obou motorů. Výrobce stíhačky se zdržel vyjádření, zatímco vojáci tvrdí, že vše, co o havárii píší média, jsou výmysly: stíhačka přeci prošla zkouškami.

Loď Admirál Kuzněcov operuje ve východním Středomoří od počátku listopadu. K havárii stíhačky ruské ministerstvo obrany uvedlo jen to, že pilot se úspěšně katapultoval a byl zachráněn a že havárii způsobila technická porucha. Další podrobnosti neuvedlo.Podle serveru havárie souvisí i s nasazením nedostatečně vyzkoušené nové verze stíhačky. V kabině letounu MiG-29KR podle deníku seděl jeden z nejzkušenějších pilotů, který je současně náčelníkem bezpečnosti letů Severní flotily a má za sebou více než 200 přistání na palubě letadlové lodi.Problémy začaly již tím, že v osudný den jedna z přistávajících stíhaček přetrhla jedno ze čtyř záchytných lan, zpomalující letouny při přistání na palubě. Stíhačku zachytilo další lano, a tak přistání dopadlo dobře, ale přetržené lano se zapletlo s dalším, a tak letoun, který chtěl přistát, musel čekat, než se posádce podaří dát palubu do pořádku. Právě během oblétávání lodi selhaly migu oba motory, kvůli přerušené dodávce paliva. Pilot neměl na výběr a musel se katapultovat.„Podle názoru odborníků neměl být MiG 29KR/KUBR ještě zařazen do bojové služby ve Středomoří. Stroj je ve stadiu zkoušek, které mají pokračovat až do roku 2018. Ale operace v Sýrii a historicky první příležitost nasadit do boje palubní letectvo vedly k použití letounu, který ještě nedospěl do potřebného stavu," poznamenala Gazeta.ru.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy