Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spasí Merkelová Evropu? Nová analýza prozradila, co se bude dít

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Některé země, například Spojené státy či Francie, mají nastavený maximální čas, který mohou jejich političtí vůdci strávit v úřadu, zatímco jiné, jako Velká Británie, mají pravidlo, které považuje 10 let za nejzazší dobu, po níž může kdokoliv rozumně vykonávat takovou práci, konstatuje úvodník serveru The Guardian. Prestižní britský deník v něm deklaruje, že rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové ucházet se o čtvrté funkční období takovou obezřetností pohrdá.

Pochopitelný krok

Pokud Merkelová vyhraje ve volbách plánovaných na příští rok a zůstane v křesle kancléřky celé volební období, bude vládnout Německu 16 let, podotýká The Guardian. Dodává, že tím by se politička zařadila po bok Helmuta Kohla coby nejdéle sloužící německý kancléř od dob Otto von Bismarcka.

"Na jedné straně je pochopitelné, že Merkelová by se měla (kancléřkou) opět stát," pokračuje úvodník. Konstatuje, že politička ztělesňuje stabilitu doma i v zahraničí a je populární, což potvrdil i víkendový průzkum, podle něhož si její čtvrté funkční období přeje 55% Němců, což je o 16% více než těch, kteří ji v úřadu vidět nechtějí.

Kancléřka také nemá žádného rivala v rámci své CDU a teprve si musí vybrat nástupce, připomíná prestižní server. Doplňuje, že současná doba je navíc nejistá a stabilitu, kterou Německo střeží, ohrožuje migrace, Trumpovo prezidentství, Rusko, brexit a krize eurozóny, jež se momentálně valí na Itálii. "Není překvapivé, že Merkelová cítí povinnost znovu kandidovat," shrnuje The Guardian s tím, že němečtí voliči se zřejmě budou řídit radou spisovatele a sociologa Hilaire Belloca a podrží se kancléřky ve strachu, že by se mohl najít někdo horší.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Z výše uvedených důvodů hodnotí britský deník rozhodnutí Merkelové pozitivně. Deklaruje, že v nejistých dobách je povzbudivé, když se lídr nejdůležitější evropské země drží principů svobody, otevřenosti a demokracie, které pomáhaly přebudovat a sjednotit poválečné Německo.

Merkelová se v mnohém mýlila ohledně migrační krize, ale její liberální přístup kontrastuje s protiimigrantskou vlnou jinde v Evropě, uvádí The Guardian. Oceňuje též její rozhodnutí postavit se Vladimiru Putinovi na Ukrajině, což zablokovalo tamní ruské ambice. A pokud bude Itálie vytlačena z eurozóny či se francouzskou prezidentskou stane Marine Le Penová, Evropa bude mít větší šanci překonat potíže s Merkelovou u kormidla, soudí prestižní deník.  

"Merkelová přesto ví, jak se věci zvrhnou v nejslavnějším díle německé literatury, když Goetheho hrdina Faust nahlas zatouží, aby vše zůstalo navždy stejné," varuje úvodník. Deklaruje, že to dnes není možné a Německo a EU, které může Merkelová vést do konce této dekády se velmi liší od roku 2005, kdy stále plápolala záře evropské post-studenoválečné stability a růstu.

Je nutná nová vize

Pokud mají Německo a EU znovu prosperovat, musí se přizpůsobit, tvrdí britský server. Vysvětluje, že si to bude žádat nové formy evropské spolupráce, která obyvatelům starého kontinentu nabídne naději a bezpečnost, namísto strachu a nestability. Německo však nemůže nést břemeno takové snahy samo, stejně jako nedokáže poskytnout stejné bezpečnostní záruky jako předtrumpovské Spojené státy či zastoupit americký vliv ve světě mezinárodních financí, varuje The Guardian. Konstatuje, že pokud Trump dovolí Putinovi, aby pronikl do východní Evropy a Pobaltí, německá koaliční politika může znamenat, že pro Merkelovou bude obtížné stát Rusku v cestě.

"Nyní je Německo klíčové pro nás všechny. Merkelová je oprávněně respektovaná, ale je váhavý politik," domnívá se britský deník. Připomíná, že ji trvalo velmi dlouho, než se vůbec odhodlala oznámit opětovnou kandidaturu, což je relativně snadné rozhodnutí ve srovnání s tím, co může skýtat blízká budoucnost. Byť ji mnoho lidí obdivuje, je pro ně velmi těžké definovat "merkelismus", pokračuje úvodník. Poukazuje, že když byla na nedělní tiskové konferenci Merkelová dotázána na své hlavní plány, hovořila o širokém internetovém připojení a důchodech, což jsou sice důležitá témata, ale nikoliv vizionářské cíle.         

Je sice možné, že další vítězství může vést k přeskupení německé levice, avšak podle prestižního deníku je největším úkolem pro Merkelovou udržet Německo a EU jednotné v atmosféře sílícího nacionalismu. "Italští a francouzští voliči do toho výrazně promluví, dokonce dříve, než půjdou k volbám Němci," připomíná The Guardian s tím, že stejné to bude s tureckou vládou, pokud Evropský parlament zastaví dohodu o bezvízovém styku.   

Může být osudem Merkelové zamezit tomu, aby se věci dále zhoršovaly, ale vyřešit je nedokáže, obává se úvodník. Přesto kancléřku nabádá, aby si vedla ještě lépe a myslela v globálním měřítku. "Jelikož bude kandidovat znovu, měla by využít své schopnosti a důvěryhodnost a nabídnout dosažitelnou vizi pro Německo a Evropu. To si žádá nové myšlení, nikoliv staré," konstatuje britský deník. Uzavírá vírou, že přední evropská politička může nepochybně vést Evropu, jinak by její opakovaná kandidatura neměla smysl.

Témata:  Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy