reklama

Ultra-konzervativní muslimská skupina kolem německého salafistického konvertity Svena Laua vyvolala pobouření veřejnosti svými občanskými hlídkami v západním Wuppertalu v roce 2014, státní zástupce se proti nim snažil usilovně vybudovat případ.

Soud však rozhodl, že sedm obviněných členů skupiny neporušilo zákaz nošení uniforem – muslimové na sobě měli oranžové vesty nesoucí nápis „šaría policie".

 

Soudce naznal, že o porušení zákona by šlo pouze v případě, že by uniformy byly „sugestivně militantní nebo zastrašující," uvedl mluvčí. V tomto případě však prý vesty nebyly ohrožující. Soud poukázal na výpověď jednoho ze svědků, který si myslel, že muži byli součástí pánské jízdy.

Stejný soud se případem zabýval i loni – i tehdy jej smetl ze stolu. V rámci odvolání však bylo toto rozhodnutí zrušeno soudem vyššího stupně, který souhlasil se prokurátory, že v tomto případě by mohlo být uplatněno nařízení týkající se zákazu uniforem.

Pondělní verdikt ještě není konečný a lze se proti něm odvolat.

Tito členové „šaría policie" procházeli ulicemi Wuppertalu v září 2014, návštěvníkům nočního klubu řekli, aby se zdrželi pití alkoholu a poslechu hudby a aby nehráli hry o peníze.

Lau, organizátor hlídek, je jedním z nejkontroverznějších a nejznámějších islámských kazatelů Německa. V současné době je souzen v jiném případě kvůli obvinění ze členství v teroristické skupině.

Takzvané „šaría hlídky" tvořené často násilnickými radikálními mladými saláfisty bylo možné vidět i v jiných evropských městech, jako je Londýn, Kodaň a Hamburk.