Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smutné: Obamu Evropa vůbec nezajímá, píše deník

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Londýn - Ačkoliv se Evropa obrací na Západ a vzhlíží k němu, on se o ni vůbec nezajímá. Americký prezident Barack Obama se totiž od Evropy odvrátil, píše deník The Guardian.

"Pane prezidente, loučíme se s Vámi se smíšenými pocity. Nedostatek Vašeho zájmu o náš kontinent nám přišel draho," píše deník v článku, v němž uvádí, že se nad Evropou zatáhla mračna.

Evropa prý Obamu nikdy moc nezajímala a jeho politickou vášní byla spíše Asie. Na starý kontinent, respektive na Německo, se začal obracet až teď, podle deníku je to ale příliš pozdě.

"Vaše odvrácení od Evropy byly celé ty roky signálem toho, že Evropa pro Ameriku moc neznamenala. To zametlo cestičku Vladimíru Putinovi a evropským politikům, kteří ho obdivují," píše deník s tím, že se tak stalo ještě před tím, než v amerických volbách zvítězil Donald Trump.

Obamův nedostatek zájmu se prý projevil i v NATO, jehož prestiž poklesla. S příchodem Trumpa prý navíc hrozí, že evropské země se rozpadnou a začnou fungovat jako samostatné jednotky.

Lhostejnost ze strany prezidenta USA je ale podle deníku pouze polovinou zklamání, tou druhou půlkou je, že Obama nevidí efekt, který vyvolá u Evropy jeho blízkovýchodní politika.

Americký prezident prý věnoval příliš mnoho času boji proti radikálům z Islámského státu, nevěnoval se ale syrským rebelům bojujícím proti tamnímu režimu prezidenta Bašára Asada. 

 

Témata:  Barack Obama EU USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy