Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko se postilo do boje proti migrantům. Odmítne jim pomáhat

Srbsko
Srbsko
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbsko nadále odmítá poskytovat pomoc migrantům, kteří se nenachází na území této země. Podporovat navíc bude pouze uprchlíky umístěné v detenčních táborech.

Srbsko chce v budoucnu pomáhat pouze uprchlíkům v záchytných centrech. Migranti, kteří v současnosti žijí na ulicích Bělehradu, by měli být v blízké budoucnosti také přmístěni do těchto zařízení.

Vyplývá to ze slov představitele tamního státního orgánu pro uprchlíky Vladimira Čučice, které zazněly ve vysílání veřejnoprávní televize RTS.

Srbské úřady nařídily nevládním organizacím ještě začátkem listopadu, aby zastavily pomoc uprchlíkům mimo záchytná centra. I toto opatření by mělo přimět asi 1300 uprchlíků žijících většinou v centru Bělehradu, aby se odebrali do některého ze záchytných středisek.

V těch je podle Čučičových slov kolem 5200 uprchlíků. Mimo ně žijí většinou ekonomičtí migranti, kteří se neúspěšně pokusili dostat ze Srbska dále do Chorvatska nebo Maďarska, aby pronikli na území Evropské unie.

Úředník také tvrdí, že počet odhalených pokusů o ilegální překročení srbských hranic se od konce července "drasticky snížil". V uplynulých měsících bylo navíc na hranicích zadrženo téměř 16 tisíc uprchlíků.

 

Témata:  Srbsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy