Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci trpí. Každý třetí se cítí jako cizinec, ukázal průzkum

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Třetina Němců má pocit, že jsou „cizinci ve své vlastní zemi“. Důvodem je údajná „muslimská infiltrace“. Ukazuje to nová studie Nadace Friedricha Elberta, ze které citují německá média a britský server Express.

Nárůst násilí, polarizace společnosti a silná nedůvěra v demokracii – to vše podle nové studie zaměřující se na extremistické postoje Němci pociťují. Průzkum ukázal, že 34,7 procent Němců zcela nebo mírně souhlasí s názorem, že „kvůli mnoha muslimům, někdy mají pocit, že jsou cizinci ve vlastní zemi".

Zhruba stejný počet lidí se domnívá, že „v Německu je příliš mnoho cizinců". Celkem 15 procent respondentů požaduje, aby vláda přestala udělovat státní občanství muslimům.

V Německu sílí anti-imigrační nálady reagující na politiku otevřených dveří kancléřky Angely Merkelové, kvůli které do země loni přišlo více než 1,1 milionu migrantů. Kancléřka se sice letos pokusila tento tok kvůli rozsáhlým protestům minimalizovat, ale kritici říkají, že je příliš pozdě.

Die Welt také uvádí, že 28 procent dotazovaných souhlasí s tvrzením: „v Německu není možné svobodně vyjádřit svůj názor, aniž by se jedinec nedostal do potíží," stejný počet lidí se také domnívá, že „vládnoucí strany klamou lidi". Asi 35 procent si myslí, že vláda věnuje větší péči uprchlíkům než potřebným Němcům.

Politika Angely Merkelové, která již oficiálně oznámila, že se v příštím roce pokusí obhájit svůj post ve volbách, způsobila nárůst popularity některých krajně pravicových stran a skupin. Roste například obliba Alternativy pro Německo (AfD), někteří její členové se navíc stali více extrémními.

Studie zjistila, 68,4 procent AfD příznivců by se dalo zařadit mezi xenofobní, zatímco u zelených je to 6 procent a v případě Křesťansko-demokratické unie je to 15,8 procent příznivců.

Rozdíly se také projevují mezi východní a západní části země - xenofobie je více rozšířená ve východní části Německa, konkrétně 28,8 procent, na západě je to jen 16,8 procent. Nepřátelství vůči muslimům je vyšší na východě - 23,9 procenta, přičemž na západě je to 16,8 procent. Negativní názor na žadatele o azyl má 60 procent respondentů z východního Německa a 46,9 procent ze západního.

Většina Němců (52,9 procent) chce stanovit limit na uprchlíky přicházející do země, ve srovnání s 44 procenty v roce 2014. Zároveň si však 55,5 procent respondentů myslí, že je výborné, že Německo přijalo tolik uprchlíků, a 86,1 procent souhlasí s tvrzením, že „lidé, kteří prchají před válkami, by měli být v Německu přijati".

Autoři studie Andreas Zick a Beate Küpperová však také připomínají, že žádná jiná země nezaznamenala tolik požárů azylových domů jako Německo.

Tvrdí také, že internet v Německu je plný nenávisti, a kritizují to, jak se o uprchlické tématice hovoří. Poukazují například na používání pojmů jako „uprchlický chaos" nebo dokonce „uprchlickáí tsunami", což je pojem, který použil také  předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska Horst Seehofer.

Témata:  Německo uprchlíci muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy