Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analýza odhalila drsná čísla: IS použil v Iráku a Sýrii chemické zbraně nejméně 52krát

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád/Damašek - Islámský stát použil od roku 2014 v Iráku a Sýrii chemické zbraně nejméně dvaapadesátkrát. Vyplývá to z nové analýzy společnosti IHS Markit.

Podle analýzy rovněž existuje obrovské riziko, že by ozbrojenci mohli nebezpečné chemikálie znovu použít proti civilistům v Mosulu, kde v současné době islamisté vedou již více než měsíc obranný boj proti ofenzívě irácké armády a severoiráckých kurdských milicí.

O výrobě nebezpečného yperitu islamisty nedávno informoval i šéf Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü. Vzorky analyzované odborníky z OPCW podle něj "naznačily, že látka mohla být vyrobena samotným ISIS".

Irácké město, které islamisté získali pod svou kontrolu již v roce 2014, bylo údajně centrem výroby chemických zbraní pro radikální organizaci. Experti se nicméně domnívají, že ozbrojenci ještě před bitvou o Mosul přesunuli veškerý materiál a odborníky do sousední Sýrie. V Mosulu prý byl s největší pravděpodobností použit chlor a yperit.

Z jakých údajů a zdrojů analytici vycházeli, není jasné. Společnost IHS Markit se sídlem v Londýně poskytuje analýzy z finanční i bezpečnostní oblasti podnikové sféře i světovým vládám.

Témata:  Islámský stát chemické zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy