Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise dnes jednala o změnách v etickém kodexu

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Štrasburk/Brusel - Evropská komise dnes diskutovala o možných změnách v etickém kodexu svých členů. Novinářům to dnes ve Štrasburku řekl místopředseda komise Jyrki Katainen.

Předseda Jean-Claude Juncker hodlá o věci velmi brzy dopisem informovat šéfa europarlamentu Martina Schulze.

"V souladu s etickým kodexem nemohu podrobně říkat, co jsme probírali," poznamenal s úsměvem k diskusi, kterou označil za dobrou. Obecně uvedl, že věc je pozitivním posunem a bude veřejností dobře přijata. Podle informací, které se o možných změnách dosud objevily v médiích, Juncker například uvažuje o prodloužení období, po které komisaři musí oznamovat, jaké činnosti chtějí vykonávat. Nyní je to 18 měsíců, po prodloužení by mohlo údajně dosahovat dvou let pro řadové členy komise a tří let pro jejího předsedu.

Evropská komise se v posledních měsících několikrát dostala do situace, kdy musela odpovídat na otázky související se současnou podobou kodexu. Nejviditelnější byl případ Junckerova předchůdce José Barrosa, který nastoupil do investiční banky Goldman-Sachs. Učinil tak sice po konci "karantény", kterou bývalým členům komise kodex ukládá, přesto bylo jeho rozhodnutí široce kritizované a zabýval se jím etický panel unijní exekutivy.

Témata:  Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy