Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bojích v Jemenu bylo zabito nejméně 40 lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Při bojích, které dál pokračují mezi vládními silami a povstalci, zahynulo dnes v Jemenu přes 40 lidí, uvedli vojenští představitelé.

V pondělí vypršela platnost dvoudenního příměří, které ale nikdo nedodržoval, poznamenala agentura AFP.

Jednotky věrné prezidentu Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu odrazily útok šíitských rebelů a jejich spojenců na západním předměstí města Táizz. Ofenzíva začala v pondělí pozdě večer. Na operaci se ze vzduchu podílely i letouny arabské koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Při střetech na jihozápadě města zahynulo 11 povstaleckých bojovníků a pět provládních vojáků. V bojích na severozápadě Jemenu okolo přístavního města Mídí přišlo o život 18 rebelů a čtyři vojáci. Další tři vojáky usmrtil povstalecký odstřelovač.

Příměří začalo formálně platit v sobotu v poledne místního času (v 10:00 SEČ). Arabská koalice ho vyhlásila na 48 hodin s možností prodloužení, pokud by bylo dodržováno.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy