Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico označil novináře za špinavé prostitutky

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Jako cílený útok na šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka označil dnes premiér Robert Fico kauzu o údajném předražení akcí v souvislosti se slovenským předsednictví v Radě EU.

"To, co se děje poslední dva nebo tři dny není náhoda. Je to cílený útok proti úspěšnému slovenskému předsednictví, je to cílený útok proti ministrovi zahraničních věcí. (...) Vy neinformujete, vy bojujete s touto vládou. Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky," řekl Fico na adresu novinářů a následně společnou tiskovou konferenci s Lajčákem opustil.

Také Lajčák řekl, že aféra je "útokem na úspěch". Z jeho vyjádření vyplynulo, že se nebrání kontrole využití peněz na akce u příležitosti slovenského předsednictví.

Aféru začala bývalá zaměstnankyně ministerstva zahraničí Zuzana Hlávková ve spolupráci s nevládní organizací Transparency International Slovensko. Hlávková popsala výrazné zvýšení původně plánovaného rozpočtu na kulturní akce u příležitosti představení loga slovenského předsednictví a koncertu pro veřejnost. Zakázky byly zadávány bez veřejných soutěží, což umožnila změna zákona za předchozí Ficovy vlády.

Fico má dlouhodobě napjaté vztahy s některými médii. V minulosti odmítl odpovědět na dotazy novinářů listu Sme, v posledním období zase kritizoval veřejnoprávní televizi RTVS. Předchozí Ficova jednobarevná vláda se loni rozhodla neodpovídat na otázky redaktorů listu Denník N, který založili bývalí novináři Sme. V roce 2008 Fico za své první vlády označil novináře několika deníků za idioty a řekl, že "hulvátským, idiotským způsobem" útočí na vládu.

Témata:  Robert Fico Slovensko novináři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy