Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká chlouba v problémech: Torpédoborec Zumwalt se opět porouchal + VIDEO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. NAVY

Panama – Technologická chlouba amerického námořnictva, nejdražší torpédoborec Zumwalt, se porouchal v Panamském průplavu. Informoval o tom dnes deník The Guardian s odvoláním na mluvčího třetí flotily amerického námořnictva. 

Sto osmdesát metrů dlouhé plavidlo muselo být v pondělí odtaženo na bývalou americkou námořní základnu v Panamě poté, co v Panamském průplavu ztratil výkon. Podle posádky se dostala voda do ložisek elektromotorů. Loď se také v důsledku technických problémů dostala do kontaktu se zdí kanálu, takže utrpěla mírné poškození.

Výstavba torpédoborce stála 4,4 miliardy dolarů (asi 113 miliard korun) a jde o nejnovější válečnou lodí americké armády. Vybaven je řadou nejnovějších technologií a je konstruován tak, aby byl jen těžko zachytitelný radary. Tvarem připomíná ponorku.

Výroba stroje začala v roce 2009, na vodu byl spuštěn v říjnu 2013. Stále je ve zkušebním provozu, nyní se plavilo do San Diega, kde mělo být vybaveno pokročilými zbraňovými systémy. Mezi nimi je i zařízení, které má být s mimořádnou přesností schopné odpalovat projektily až do vzdálenosti asi 180 kilometrů. To je třikrát tolik, než dokáže předchozí generace torpédoborců.

Jde již o druhý technický problém plavidla Zumwalt za poslední dva měsíce. V září měl torpédoborec technické problémy, které si vyžádaly dva týdny oprav. Jak bude trvat nynější odstranění problémů torpédoborce, americké námořnictvo neuvedlo. Do konce roku by se ale mělo doplavit do San Diega v Kalifornii.

Témata:  Panama U.S. Navy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy