Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomatická roztržka: Panama kvůli sporu stáhne svého velvyslance z Venezuely

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Panama - Panama před časem zapsala venezuelského prezidenta Nicoláse Madura na seznam politiků, u kterých jsou důvody k podezření z praní špinavých peněz. Diplomatická roztržka pokračuje. Panama ve čtvrtek oznámila, že stáhne svého velvyslance z Venezuely a požádala Caracas, aby učinil totéž se svým velvyslancem v Panamě.

Caracas zavedl reciproční opatření a zakázal několika panamským firmám operovat ve Venezuele. Zákaz se mimo jiné vztahuje k panamské aerolince Copa.

Venezuelský prezident, který ustavením zvláštního zákonodárného sboru vyřadil ze hry demokraticky zvolený parlament ovládaný opozicí, čelí kritice z USA, EU a okolních latinskoamerických zemí, které Madurův režim mnohdy označují za diktaturu.

Prezident země stižené hladem a ekonomickou krizí šíří teorii, podle níž spiknutí vedené Američany usiluje o jeho svržení. V uplynulých měsících USA na Madura a další vysoce postavené politiky uvalily sankce a vládu obvinily z porušování lidských práv a autoritářství.

Témata:  Panama Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy