Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj mezi Ruskem a Evropou už probíhá. Ovšem na zcela jiné rovině

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

New York - Nynější mistrovství světa v šachu v New Yorku má silný politický nádech. Olej do ohně přilil ruský šachista Sergej Karjakin, když před třemi dny začal svým výkonem ohrožovat titul Magnuse (Magna) Carlsena, šampióna z Norska. Informují o tom britský Telegraph a americký Washington Post.

Oba šachisté se narodili v roce 1990. Karjakin už ale oslavil narozeniny, proto je mu již 26 let. Co do věku Nor o fous „zaostává". Podle ratingu je však Carlsen světovou jedničkou, zatímco Sergej Karjakin zaujímá 9. výkonnostní pozici. Jak ukázala tisková konference, nervy pracují. Šachisté mají spolu svést celkem 12 bitev. Zbývají ještě čtyři utkání naplánovaná na 24., 26., 28., (30. listopadu). Zápasy probíhají ve Fultonově budově v New Yorku.

V noci z 21. listopadu po sedmi utkáních, jež předtím (i poté, pozn.) vyústily do remízy, však najednou zvítězil Karjakin. V ten moment skóre vypadá 4,5:3,5. Zůstávají ještě čtyři partie. Šachové turnaje jak za studené války, za éry Bobby Fischera, tak i dnes, jako by kopírovaly napětí politických událostí. Když se do zápolení Západu s Východem připletla ona výhra Karjakina, norskému šampiónu povolily nervy a utekl z tiskové konference, za což mu nyní hrozí pokuta. ČT Sport ji odhaduje na 1 milión korun v přepočtu na naše peníze.

Blíže neidentifikovaný zdroj prozradil deníku Washington Post, že Carlsen psychicky neunesl fakt, že se tolik novinářů před tiskovkou chtělo setkat s Karjakinem a uslyšet jeho analýzu průběhu utkání. Po pár minutách Carlsenovi nevydržel s nervy, mával rukama na všechny strany, rychle odešel z press-roomu a opustil budovu. Tato reakce nebyla historicky nejpikantnější. O tu se na jedné z tiskovek v roce 2008 postaral Garri Kasparov, šachový velmistr z let 1985-2000 a současný ruský opoziční politik ázerbajdžánského původu. Když nad jeho hlavou zakroužil model vrtulníku v podobě penisu na jedné z tiskovek... 

Svita kolem Kasparova se jej snažila sestřelit prudkými gesty. Patrně člen ochranky byl úspěšný a létající penis - bránící Kasparovi v politickém řečnění - byl eliminován.

Carlsena se hned jal stíhat jeho vlastní manažer, jelikož si uvědomil, jaká sankce hrozí norskému šampiónovi za jeho nesportovní chování. Washingtonu Post bylo sděleno, že část honoráře Nora padne na uhrazení pokuty a že věc se má tak, že Carlsen se prostě nenaučil prohrávat. Všechno se komplikuje tím, že ruský šachista se narodil na Ukrajině a ostentativně souhlasí s ruským postupem na Krymu. Když se Carlsen zrovna snažil všemi silami vyhrát, Rus zvrátil hru ve svůj prospěch. Karjakin měl následně vysvětlit, že je lepší hrát „dobře", než hrát bílými figurami, s nimiž táhl Carlsen, což vždy přináší výhodu.

Další utkání mezi šachisty proběhlo 23. listopadu večer, opět nerozhodně. Kdyby Rus Karjakin vyhrál, byla by to první výhra pro Rusko od roku 2007, kdy dosáhl na vrchol šachista Vladimír Kramnik. Podpořit ruského šachistu údajně odletěl do New Yorku ruský tiskový mluvčí Vladimíra Putina Dmitrij Peskov. Kdyby se podařilo Karjakinovi zvítězit, byla by to jistě skvělá PR akce pro Kreml. Pokud se dříve i nad šachovými deskami proti sobě stavěly USA a SSSR, nyní se snaží dát si symbolický mat USA a EU hrající v koalici na jedné straně a Ruská federace na straně druhé.

Témata:  Rusko Evropa šachy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy