Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísná věznice dala trestancům klíče a pustila je. Dopadlo to nečekaně

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Paříž - Vězeňský režim je přísný a tvrdý. Není důvod, aby tomu bylo jinak, odsouzení lidé za sebou mnohdy mají vážně přečiny proti zákonu a nezřídka i proti jiným lidem. K unikátnímu pokusu se však odhodlala jedna z nejtvrdších věznic v Evropě, která trestance pustila.

Vězení Villepinte leží severovýchodně od centra Paříže a dosud byla proslulá kvůli zadržování "nejhorších trestanců ve Francii". Agentura AFP ale upozornila na experiment, který dal vězňům volnost a určitou svobodu v rámci vězeňského režimu.

26. září dozorci v budově E otevřeli 90 cel a klíče od nich předali jejich 184 obyvatelům. Ředitelka zařízení Léa Poplinová měla z toho pokusu s názvem Respecto pořádný strach, přesto se nápad, který nosila v hlavě několik let, rozhodla realizovat. 

Prakticky vzato jde o dohodu mezi vězni a vedením zařízení. Vězni mají cely otevřené během dne, volný přístup do sprch a na sportoviště, výměnou za bezproblémové plnění povinností, jako je budíček v 7:30, kurzy občanské výchovy, uklízení apod.

Zaměstnanci věznice očekávali cokoliv, rozhodně však ne výsledek, který se dostavil. V zařízení totiž poklsely násilnosti a hrubé porušování pravidel. "Když jsem říkala, že bych to chtěla udělat ve Villepinte, považovali mě za blázna a sebevraha," řekla agentuře ředitelka.

"Změnila se celá filozofie, až po barvu stěn," dodala Poplinová. Ve vězení se totiž začalo malovat, a nejen to. Na chodbách se tančí, někteří odcházejí z dílen, jiní se přidávají ke spoluvězňům na sportovišti, aby si zahráli basketbal, nebo posilovali. Lidé zde zkrátka skutečně žijí, alespoň tak, jak jim to vězeňský režim dovolí.

"Především se zlepšily vztahy s dozorci. Už se na ně nedíváme jako na ty, co nám odpírali sprchu, nebo nás zamykali," popisuje agentuře jeden z vězňů, který byl předtím v cele zavřený 22 hodin denně.

"Viděli jste peklo? Viděli jste ráj? Přešel jsem z jednoho do druhého," potvrzuje jeden z dozorců. Předtím zdejším trestancům říkali "nezvladatelní", nyní se baví na hřišti a radují se ze života.

Ze zapojení do projektu Respecto jsou vyloučeni vězni se zvýšenou ostrahou a dopadení teroristé. "Všichni hrají hru. Mají klíč od cely, ale vědí, že nad hlavou jim visí Damoklův meč," vysvětluje dozorce.

Témata:  věznice Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy