reklama

Úřady nabízí migrantům vysídleným z Calais podle serveru Express jednorázovou platbu ve výši v přepočtu asi 67 tisíc korun. Na peníze mohou dosáhnout pouze ti, kteří se rozhodnou dobrovolně vrátit domů, vysvětluje francouzská vláda.

Tato nabídka je však časově omezená. Konečným termínem pro návraty do vlasti výměnou za platbu, je 31. prosinec. Po tomto termínu už na peníze nebudou mít běženci nárok a budou tak muset v zemi čekat, dokud nebude vydáno rozhodnutí o udělení či neudělení azylu, uvedl francouzský úřad pro imigraci a integraci (OFII).

Jednorázová platba je jen dočasné opatření, které má zemi ulehčit a snížit počet přistěhovalců a zmírnit tlak na tamní imigrační úředníky. Platba nabízí migrantům možnost začít znovu v zemi jejich původu, vysvětlil generální ředitel OFII Didier Leschi.

Podobný „bonus" pro migranty už Francie nabízela i v minulosti. Nejprve to bylo necelých 17 tisíc korun, v říjnu se částka zvedla na 27 tisíc korun. V listopadu pak ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že se tato částka zvýšila na asi 48 tisíc korun.

Leschi k tomu řekl: „Chceme výrazně zvýšit počet dobrovolných návratů a doufáme, že někteří z asi 7000 migrantů, kteří byli minulý měsíc evakuováni z „Džungle", budou mít peníze a půjdou domů."

Šéf OFII také uvedl, že by největší zájem pravděpodobně mohli mít afghánští uprchlíci, připomněl, že v roce 2016 bylo zpět do Afghánistánu posláno 400 migrantů, zatímco rok předtím to bylo jen 19. „V tomto roce jsme poslali zpět do jejich domovských zemí 3,051 lidi a doufáme, že v příštím roce pošleme dalších asi 4500 běženců. Migranti budou mít zaplacený let domů a po návratu a přesídlení dostanou pomoc až na 12 měsíců. Někteří z nich budou mít také možnost zahájit vlastní podnikání," dodal Leschi.