Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko se chce vyhnout pochybnostem: Výsledky prezidentských voleb budou až po dvou dnech

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - V neděli 4. prosince se bude v Rakousku opakovat druhé kolo prezidentských voleb. Sčítání hlasů bude patrně trvat až do úterý 6. prosince. Ministerstvo vnitra se tak chce vyhnout jakýmkoli pochybnostem.

Druhé kolo prezidentských voleb, v němž se utkali zástupce pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer a nezávislý kandidát s podporou Zelených Alexander Van der Bellen, se konalo v neděli 22. května a předběžný výsledek byl tehdy znám oproti obvyklému stavu až v pondělí. Obzvlášť dlouho tehdy sčítání trvalo v Tyrolsku.

FPÖ ale následně výsledek voleb napadla u ústavního soudu, který jí dal za pravdu. Původně se mělo druhé kolo voleb opakovat na počátku října, kvůli vadným volebním obálkám ale ministerstvo hlasování odložilo na 4. prosince. Květnové druhé kolo voleb vyhrál o zhruba 30 tisíc hlasů Van der Bellen.

Ministerstvo vnitra dává přednost "jednoznačně kvalitě před rychlostí", uvedl dnes zástupce úřadu Matthias Vogel. Teprve až bude znám výsledek z posledního volebního okrsku, bude podle něj zveřejněn předběžný výsledek, který po několika dnech úřady prohlásí za oficiální. "Může to být (oznámení předběžného výsledku) klidně až v úterý," dodal.

Témata:  Rakousko volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy