Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zabránila krveprolití: Teroristé IS plánovali na 1. prosince atentát ve Francii

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Paříž - Osoby, které nedávno ve Francii zatkla protiteroristická jednotka, plánovaly již na 1. prosinec atentát na pokyn z Islámského státu (IS). Členové buňky si na internetu vybírali z desítky možných cílů.

Skupina je podezřelá, že chtěla 1. prosince zaútočit v oblasti Paříže. "Komando ze Štrasburku, ale také člověk zadržený v Marseille, měli společné instrukce, které vydal někdo z irácko-syrské zóny prostřednictvím šifrovaných materiálů," řekl prokurátor François Molins.

Policie původně zatkla čtveřici Francouzů a tři Maročany, dva z nich ale v úterý propustila. Čtyři Francouze ve věku 35 až 37 let a šestačtyřicetiletého Maročana dnes justice obvinila mimo jiné z účasti v teroristické skupině s cílem připravit zločin, upřesnil prokurátor.

Podezřelou skupinu zadržela policie po několikaměsíčním vyšetřování ve Štrasburku a v Marseille v noci na neděli. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v pondělí řekl, že se tak podařilo zabránit atentátu, který se měl uskutečnit v nejbližší době.

Mezi terči útoku bylo sídlo kriminální policie v centru Paříže, vánoční trhy na třídě Champs-Élysées, zábavní park Disneyland Paris u metropole, terasy kaváren na severovýchodě Paříže, jedna stanice metra a několik náboženských objektů.

Témata:  Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy