Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se sešel se Segalem, předal mu ruský pas

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes předal ruský pas americkému herci Stevenu Seagalovi, který se v 90. letech proslavil jako hrdina akčních filmů.

Ruské občanství mu Putin udělil začátkem měsíce. Při předávání pasu vyjádřil Putin naději, že vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy se postupně vrátí k normálu.

"Chci pogratulovat a vyjádřit naději, že je to sice maličké, ale přeci jen gesto a možná příznak postupné normalizace i našich mezistátních vztahů," řekl Putin. Udělení občanství označil za "naprosto nepolitickou" záležitost, která má usnadnit herci jeho profesní plány a ulehčit rovněž setkávání s přáteli v Rusku.

Pas následně předal s upozorněním, že bez hercova podpisu nebude doklad platný. Herec se vzápětí podepsal a rusky poděkoval. Putin údajně patří k Seagalovým fanouškům.

Čtyřiašedesátiletý Seagal je v posledních letech častým návštěvníkem Ruska, kde se objevoval po boku Putina, jehož politiku také veřejně obhajoval. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov již dříve uvedl, že herec o ruské občanství žádal už před časem a nikdy se netajil vřelým vztahem k Rusku. Rodák z Michiganu se také hlásí k ruským předkům.

Témata:  Vladimír Putin Steven Seagal Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy