Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soul se připravuje na obří demonstraci proti prezidentce, v ulicích jsou tisíce policistů

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Na dnešních protestech proti jihokorejské prezidentce by se mohlo sejít až jeden a půl milionu lidí, v ulicích už nyní proto hlídkuje na 25 tisíc policistů. Skandál se točí kolem důvěrnice prezidentky Čche Son-sil, která zneužívala vztahu s Pak Kun-hje k vlastnímu obohacení.

Protestující, jichž se už více než měsíc každý víkend scházejí statisíce v ulicích metropole i dalších měst, požadují rezignaci Pak Kun-hje.

Rozsah demonstrací během uplynulého měsíce neustále narůstal a podle organizátorů se před dvěma týdny protestních akcí zúčastnil milion lidí. Odhady policie jsou pravidelně o dost nižší. Protesty zatím byly převážně poklidné - účastní se jich rodiny s dětmi, vysokoškoláci, dělníci či zemědělci.

Před necelým týdnem jihokorejské státní zastupitelství Čche Son-sil obvinilo a oznámilo, že existuje podezření, že prezidentka je spolupachatelkou. Prokuratura začala v této souvislosti chystat prezidentčin výslech.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy