Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bude tvrdý, za dva roky ho nestihneme, zní z Irska

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Dublin - Maltský premiér dal včera Londýnu jasně najevo, že brexit bude tvrdý. Posléze se připojil i předseda irské vlády Enda Kenny. Ten vyloučil, že by jednání o odchodu Británie z EU mělo trvat pouhé dva roky, jak předpokládá lisabonská smlouva.

"Myslím, že to nebude možné, aby jednání skončila do dvou let," řekl premiér v rozhovoru pro televizní stanici Sky News. V EU podle něho převládá pocit, že by mělo vzniknout jakési přechodné období, které bude delší než dva roky, kdy bude Británie na odchodu.

Kenny, který již na začátku listopadu řekl, že jednání mezi Londýnem a EU by mohla být "velmi těžká", nyní upozornil, že rozhovory budou zcela určitě provázet "nepředvídané problémy", které odchod Británie z EU zdrží.

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá oficiálně zažádat o vystoupení z EU do konce března 2017 v souladu s výsledkem červnového referenda.

Témata:  Irsko Brexit EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy