Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panda Bei Bei z Washingtonu musela podstoupit operaci

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Washington - Panda velká, hvězda washingtonské zoologické zahrady, se zotavuje po naléhavé operaci. Zákrok byl zapotřebí poté, co vyšetření na ultrazvuku odhalilo ucpání tenkého střeva.

Bei Bei již dříve vykazoval příznaky žaludečních potíží a nevolnosti, spal více než normálně a nežral. Příčinou byla "zátka" v podobě nestráveného bambusu o velikosti citronu.

"Jsem nesmírně hrdý na náš tým ošetřovatelů, veterinářů a lékařských expertů, který zajistil rychlou reakci," prohlásil ředitel zoo Dennis Kelly. Prognóza je podle jeho slov velmi dobrá.

Ještě v noci panda dostala vodu a později přejde na měkkou stravu, jako jsou sladké brambory a hrušky. Bei Bei se zotavuje odděleně od ostatních pand.

Panda velká patří mezi nejohroženější živočišné druhy.  V současnosti jich podle dostupných informací ve volné přírodě žije kolem 1600, dalších asi 300 jich je v zajetí, převážně v Číně. Pro pandy je typická velmi nízká porodnost. Bei Bei se narodil loni 22. srpna poté, co těhotenství jeho matky Mei Xiang mohli zvědavci po celém světě sledovat prostřednictvím "pandí kamery".

Jméno Bei Bei (Zlatíčko či Drahoušek) vybraly první dámy USA a Číny, Michelle Obamová a Pcheng Li-jüan.

Témata:  zvířata operace USA Zoo USA

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy