Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Izraeli pokračuje. Oheň ohrožuje osady na Západnímu břehu

požár
požár
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Požáry, které od úterka sužují Izrael, v noci na dnešek postoupily k židovským osadám na Západním břehu Jordánu. Jedna z nich musela být evakuována. Při hašení plamenů izraelští a palestinští hasiči spolupracují.

Kvůli ohni muselo být evakuováno tisíc obyvatel osady Halamiš u Ramalláhu. Plameny tam zničily nebo poškodily 45 domů. Požáry zasáhly také osady Dolev, Alfej Menaše a Karnej Šomron, kde ale úřady evakuaci nenařídily.

Na čtyři desítky palestinských hasičů a osm hasičských vozů se zapojilo do likvidace požáru ve třetím největším izraelském městě Haifa. Speciální letadla vyslala na pomoc při likvidaci požárů řada států, mimo jiné Rusko, Francie, Kanada, Španělsko a Ázerbájdžán.

Izraelská policie pro podezření ze žhářství zatkla už 14 osob. Izraelská armáda pak ohlásila zadržení desítky Palestinců na Západním břehu v souvislosti s požáry. Šíření ohně napomáhá silný vítr a sucho, které v zemi panovalo v minulých měsících.

Témata:  Izrael požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy