Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec HIV na obzoru? Vědci chystají klinické testy nové vakcíny

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Johannesburg - Jihoafrická republika se chystá v polovině příštího týdne spustit klinické testy nové vakcíny proti dosud smrtelnému viru HIV. Studie nazvaná HVTN 702 má zahrnout 5400 sexuálně aktivních mužů a žen ve věku mezi 18 a 35 lety.

Půjde o nejrozsáhlejší a nejpokročilejší klinické testy vakcíny proti HIV, jaké se kdy uskutečnily v zemi, kde se denně nakazí virem HIV přes 1000 lidí.

"Společně s našimi současnými osvědčenými prostředky prevence proti HIV, by mohla být bezpečná a účinná vakcína konečným hřebíčkem do rakve HIV," citovala agentura AP z prohlášení ředitele amerického Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) Anthonyho Fauciho.

Vakcína testovaná v rámci studie HVTN 702 je založena na zkouškách z roku 2009 v Thajsku, které prokázaly v 31,2 procenta účinnost v prevenci nákazy HIV po dobu 3,5 roku od očkování. Nová vakcína má poskytnout větší a dlouhodobější ochranu a byla upravena pro podtyp viru HIV, který převažuje v jižní Africe.

"Bude-li testovaná vakcína působit v JAR, může to dramaticky pozměnit postup pandemie," řekla Glenda Grayová, členka vedení Jihoafrické zdravotnické výzkumné rady.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) Jihoafrická republika lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy