reklama

Z Německa dosud odešlo za Islámský stát a další teroristické skupiny bojovat kolem 850 islamistů. Studie BKA, Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) a hesenského centra proti extremismu zkoumala životopisy 784 osob ve věku 13 až 62 let, kteří se připojili k jedné z radikálních skupin v Sýrii a Iráku.

Zhruba osm procent radikálů se do Německa vrací jen z taktických důvodů, například aby zde sehnali finanční prostředky nebo si odpočinuli. Téměř polovina navrátilců (48 procent) zůstává i nadále v úzkém spojení s extremistickou nebo salafistickou scénou.

Z 274 radikálů, kteří se už vrátili do Německa, jich čtvrtina spolupracuje s německými úřady a předává jim informace o islamistech v Sýrii nebo v Německu. Ve 22 procentech případů s úřady spolupracují i rodiče islamistů, píše Die Welt.

K radikalizaci osob, které z Německa odjely bojovat třeba za Islámský stát, nejčastěji přispívá skupina jejich přátel (v 54 procentech případů), salafistické mešity (48 procent), internetová propaganda (44 procent) nebo takzvané islámské semináře (27 procent).