Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Speciální jednotky v Mosulu zabily téměř 1000 islamistů, nyní čelí "pohyblivému nepříteli"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.army.mil

Bagdád - Speciální jednotky, které se snaží dobýt Mosul, již zabily téměř 1000 ozbrojenců. Postup armády se ale zpomalil, protože čelí "pohyblivému nepříteli", který se ukrývá mezi tisícovkami civilistů ve městě".

Elitní irácké jednotky jsou jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, šíitské milice pak ze západu.

Speciální síly prolomily obranu radikálů na konci října, nyní ale kvůli obavám o životy civilistů raději nepoužívají v bojích tanky či těžkou techniku. "Postup byl na začátku rychlejší. Operovali jsme totiž v oblastech, kde už nežili žádní lidé," sdělil irácký velitel Abdal Ghaní.

"Dostali jsme se ale do zalidněných oblastí. A jak máme chránit civilisty? Musíme čistit postupně čtvrť po čtvrti," dodal. Na východě města podle něj vojáci dosud v bojích usmrtili okolo 990 radikálů. Kolik obětí bylo na straně vládních jednotek, již neupřesnil.

"Změnili jsme plány, zčásti kvůli změně druhu nepřítele... DAIŠ se nenachází jen na jedné pozici, ale pohybuje se z místa na místo," popsal irácký velitel. "Tanky tady nefungují, dělostřelectvo není účinné. Letouny koalice i irácké armády mají omezené pole působnosti kvůli civilistům," dodal.

Jednou z hlavních nemocnic, která přijímá oběti bojů v Mosulu, je West Erbil Hospital v Irbílu, metropoli iráckého Kurdistánu. Podle jednoho z tamních lékařů Marvána Ghafúrího je zdravotnické zařízení zcela přeplněné civilními i vojenskými oběťmi. Každý den prý mají okolo 150 nových pacientů.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy