Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusům se nelíbí vztah k Západu. Chtěli by větší integraci

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Více než dvě třetiny Rusů by chtěly větší integraci a sblížení se Západem. Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada.

Takový vývoj by přivítalo 71 procent dotázaných, což je o pětinu více než loni v červnu. Tento výsledek se blíží historickému maximu z března 2000, kdy se pro lepší vztahy se Západem vyslovilo 76 procent Rusů, napsal podnikatelský list RBK.

Současně 56 procent dotázaných připustilo, že se ke Spojeným státům stavějí špatně či spíše špatně. V předchozích průzkumech z letošního roku ale takto odpovídaly skoro dvě třetiny účastníků. Vůči Evropské unii má záporný postoj také nadpoloviční většina, 54 procent dotázaných.

K vyznění průzkumu sociolog Alexej Graždankin poznamenal, že Rusové sice touží po normalizaci vztahů se západními státy, ale myslí si, že iniciativa v tomto směru by měla vzejít od Západu.

Lepší vnímání USA ruskou veřejností přičetl médiím, která poukazují na možnost oteplení rusko-amerických vztahů po zvolení Donalda Trumpa; podle jiného průzkumu Levady zlepšení vztahů mezi oběma jadernými velmocemi po Trumpově zvolení čeká více než polovina Rusů.

Zájem o zlepšení vztahů se Západem a současně negativní postoj k USA a EU podle politologa Igora Budina nepředstavují rozpor, ale vystihují dvojznačný vztah k Západu: na jedné straně si Rusové uvědomují ruské zaostávání a potřebu spolupráce, ale přesto vnímají západní země jako nepřátele. Hlubší změna v postojích by potřebovala více času.

Témata:  Rusko průzkumy USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy