Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se zlobí: České babyboxy by mohly zvýšit riziko terorismu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Moskva - V Rusku se nadále živě diskutuje o babyboxech, které se do země dostaly z Česka před pěti lety. Ruské ministerstvo zdravotnictví se dokonce obává, že by legalizace těchto "bedýnek" mohla zvýšit nebezpečí terorismu.

Od loňského léta se legalizací babyboxů zabývá ruský parlament. Projednává hned dva návrhy - babyboxy oficiálně zakázat, anebo naopak úředně povolit. Vláda se v říjnu přiklonila spíš k první variantě, kterou ale doporučila "podstatně přepracovat".

"Babyboxy jsou úředně neregistrovaná zařízení, jejichž bezpečnost nebyla prověřena. Anonymita a nemožnost kontroly zvyšuje riziko teroristických problémů," řekl Oleg Filippov, který má na ministerstvu na starosti odbor péče o matku a dítě. Souvislost babyboxů s terorismem blíže nevysvětlil.

V současnosti se babyboxy vyskytují například v okolí Moskvy, ve Vladimirské a Kaliningradské oblasti, v Krasnodarském a v Kamčatském kraji.

Témata:  BabyBox Rusko terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy