Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Obamacare? Trump chce udělat ministrem zahraničí kritika této reformy

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Ministrem zdravotnictví ve vládě budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa by se měl stát Tom Price. Ten je kritikem zdravotnické reformy dosluhující hlavy státu Baracka Obamy.

Trump v předvolební kampani slíbil, že po převzetí moci v Bílém domě Obamovu zdravotnickou reformu odvolá. Pomáhat s uskutečněním tohoto slibu mu bude nejen ortoped Price, ale i Seema Vermaová, kterou si vybral do čela vlivné federální agentury pro zdravotní péči CMS.

Trump se během volební kampaně problémy zdravotního zabezpečení poměrně často zabýval. Soustředil se přitom na kritiku programů zvaných Obamacare a Medicaid. První z nich má zajistit lékařskou péči milionům Američanů, kteří si dosavadní zdravotní pojištění nemohli dovolit, druhý pokrývá potřeby seniorů a postižených osob.

Výhrady konzervativního křídla republikánů vyvolává rovněž podpora, kterou Obama poskytoval organizaci Planned Parenthood, jež bojuje proti omezování práva na potrat.

Price, který je šéfem rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů, chce Obamův program nahradit změnou legislativy a systémem daňových výhod a spořících účtů pojištěnce.

Priceovo jmenování vyvolalo tvrdou kritiku ze strany demokratů. Vůdce jejich senátní frakce Chuck Schumer prohlásil, že "jmenovat Price do funkce ministra zdravotnictví je stejné, jako svěřit lišce ostrahu kurníku".

Témata:  Donald Trump USA Barack Obama

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy