Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se bojí migrantů? Lidé mají strach o práci, ukázal průzkum

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Také Rusové si přejí, aby se zpomalil příliv migrantů do země, ukázal průzkum sociologického centra VCIOM. Velký přísun přistěhovalců, kteří mnohdy pracují ilegálně, má negativní dopady na trh práce.

Průzkumu se zúčastnili dospělí lidé ze 130 různých oblastí země. "Ačkoliv 61 procent dotazovaných uvedlo, že by jim nevadilo, kdyby si jejich děti hrály s dětmi migrantů, zpomalit přísun migrantů do Ruska chce 78 procent z nich, tedy většina," oznámilo tiskové centrum sociologického centra.

Šedesát tři procent lidí pak uvedlo, že v místě bydliště pociťují následky přísunu přistěhovalců. Většina dotazovaných ale věří, že přistěhovalci zastávají práci, o kterou Rusové nemají zájem. Každý třetí dotazovaný uvedl, že imigranti jsou pro Rusko ekonomickým přínosem, více než polovina respondentů ale s tímto tvrzením nesouhlasí.

Většina migrantů podle webu Russia Beyond The Headlines přichází za prací do Ruska z bývalých zemí Sovětského svazu. V důsledku finanční a ekonomické krize Rusko v roce 2013 zpřísnilo svou migrační politiku.

Jelena Michailová z VCIOM by chtěla, aby společnostem, které ilegálně zaměstnají přistěhovalce, hrozily přísné tresty. Dodala nicméně, že vedle integračních programů pro přistěhovalce je nutné vytvořit správné podmínky, aby se Rusové poučili o cizích kulturách.

Témata:  Rusko přistěhovalectví průzkumy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy