Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna poměrů v Sýrii? Generál prozradil, co se chystá

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Po 20. lednu 2017, kdy se Donald Trump ujme prezidentského úřadu, nebude v USA panovat statut quo a nová administrativa bude velmi ochotná spolupracovat s Ruskem na řešení problémů na Blízkém východě. Tvrdí to alespoň bývalý generál americké armády a vojenský analytik Paul Vallely. V rozhovoru pro server rt.com popsal, jak ve Washingtonu vzniká nová strategie pro urovnání v občanskou válkou zmítané Sýrii.

Zcela nová strategie

„Je mnoho věcí, které si musíte uvědomit, především nejvyšší důležitost současného předávání moci a jmenování nových členů (americké) administrativy,“ konstatuje generál, který má k nově zvolenému prezidentovi velmi blízko. Soudí, že doposud jmenované osoby, například poradce pro národní bezpečnost generál Michael Flynn, již začínají formovat výchozí pozice a v momentě, kdy se Trump 20. ledna příštího roku ujme úřadu, bude mít jasnou platformu, vizi a strategii, která se bude týkat především Blízkého východu a Sýrie.   

Většina rad a doporučení, která Vallely a jeho organizace Stand Up America Trumpovu týmu poskytují, se skutečně týká nové vizi pro Sýrii, přiznává generál. Odhaluje, že materiál nese jméno Urovnání a sjednocení Sýrie a předpokládá ochotnu těsně spolupracovat s Ruskem, stejně jako s mnoha v exilu žijícími Syřany a těmi segmenty syrské populace, které nepodporují režim autoritářského prezidenta Bašára Asada.

„Hledáme zde zcela novou vizi a zcela novou strategii, která by měla přijít v prvním roce (Trumpova mandátu),“ nastiňuje analytik.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Je tedy Trumpova administrativa připravena posílit spolupráci USA s Ruskem na Blízkém východě a především v Sýrii? „Garantuji vám, že po 20. lednu nebude v Americe statut quo a prezident Trump bude tou dobou více než ochotný spolupracovat s Ruskem na řešení problémů na Blízkém východě,“ odpovídá vysloužilý generál.

Jako za druhé světové války

Vallely se stejně jako generál Flynn domnívá, že na Blízkém východě se nic nevyřeší, dokud Spojené státy nedokážou vybudovat nějaký druh partnerství a společné strategie s Ruskem. „Je velmi důležité, abychom to udělali, stejně jako jsme to udělali s Gorbačovem, stejně jako jsme to udělali se Stalinem během druhé světové války a porazili nacisty,“ deklaruje analytik.   

Trump je pak podle Vallelyho velmi otevřený spolupráci s kýmkoliv, kdo je schopen přijít s návrhy řešení, které odstraní problémy, kterých jsme svědky v blízkovýchodním regionu.

Generál se rovněž nedomnívá, že Obamovo dědictví v otázkách Iráku a Afghánistánu bude bráno Donaldem Trumpem a jeho poradci jakkoliv v potaz. „Myslím, že jen sotva, protože bylo velmi neúspěšné, jak dobře víte,“ odpovídá Vallely.

Pokud analyzujeme, co se stalo v Afghánistánu a Iráku, dospějeme podle názoru analytika v zásadě k frustraci. Pochopení dynamiky v Sýrii je složité a Obamova administrativa si to nepochybně nikdy plně nepřipustila, tvrdí bývalý generál.   

„Jak víte, jsme jediný vysoký představitel, který se vydal do Sýrii při dvou příležitostech,“ podotýká Vallely. Konstatuje, že požívá důvěryhodnosti jak u syrské opozice, tak u exulantů, kteří by rádi viděli ve své vlasti novou vládu národního sjednocení, pro což má plné pochopení.

Vallely tak hodlá spojit svou zkušenost s novým Trumpovým týmem. To by dle jeho názoru mělo konečně přinést novou vizi a nový pohled na řešení celé situace.

Témata:  USA Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy