Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se stalo s letadlem v Kolumbii? Média spekulují o příčinách pádu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Bogotá - Vyšetřovatelé zatím nevydali oficiální prohlášení k příčině pondělní letecké havárie v Kolumbii. Média nejčastěji spekulují o nedostatku paliva.

K této teorii mimo jiné přispívá fakt, že zřícený letoun Avro RJ85 měl dolet 2965 kilometrů, a to je přesně vzdálenost naplánovaného tragického letu mezi bolivijským Santa Cruz a kolumbijským Medellínem.

"Nemůžeme nic vyloučit. Vyšetřování pokračuje a my čekáme na výsledky," citovala agentura AP vysloužilého generála bolivijského letectva Gustava Vargase, který stojí v čele aerolinek LaMia.

Brazilský deník Globo napsal, že pilot měl v letovém plánu tankování v bolivijském městě Cobija, popřípadě v kolumbijské metropoli Bogotě, ale neučinil tak. Vargas se domnívá, že pilot během letu do Medellína netankoval, protože to zřejmě nepotřeboval. Dodal, že aerolinky stejnou cestu podnikly již dvakrát. Nesdělil ale, zda letadlo mělo mezipřistání kvůli tankování.

Doletové možnosti stroje si podle dlouholetého poradce amerických leteckých úřadů Hanse Webera zaslouží důkladné prověření. Připomněl, že letecká vzdálenost mezi místem startu a přistání se obvykle stanovuje podle nejkratší trasy, ačkoli piloti málokdy kvůli turbulencím a různým změnám kurzu letí přímo.

Mnozí letečtí odborníci tvrdí, že nehody způsobené nedostatkem paliva jsou výjimečné. Globo však napsal, že v době příletu tragického letu se k letišti v Medellíně přibližovala celkem čtyři letadla. První z nich podle nejmenovaného představitele kolumbijského úřadu pro civilní letectví dostalo přednost, neboť hlásilo nedostatek paliva. Poté řídicí věži oznámil let LaMia, že má stejný problém, napsal Globo.

Někteří obyvatelé v místě havárie podle Reuters vypověděli, že neslyšeli motory. "Přeletělo nad mým domem, ale neslyšel jsem žádný hluk, motor určitě nefungoval," citoval Reuters jednoho z místních. Úřady i vyšetřovatelé rovněž zmiňují, že pilot před havárií hlásil problémy s elektřinou.

Témata:  letectví a letadla zřícení letadla s fotbalisty v Kolumbii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.