Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokončuje KLDR jedernou bombu? Zvýšená aktivita něco naznačuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang – Jihokorejské média dnes poukázala na to, že Severní Korea se zřejmě chystá na další jaderné testy. Naznačuje to prý zvýšená aktivita v prostoru, který KLDR ke svým pokusům používá.

Podle Soulu je pravděpodobné, že přípravy pátého nukleárního testu KLDR jsou v závěrečné fázi. Agentura Jonhap s odvoláním na několik jihokorejských vládních zdrojů napsala, že intenzita pohybu vozidel, personálu a zařízení v lokalitě Pung-kje na severovýchodě země se od začátku března zdvojnásobila až ztrojnásobila.

Podle činitelů citovaných agenturou vozidla, která přijíždění a odjíždějí z Pung-kje, pravděpodobně přepravují jaderné specialisty.

KLDR připravuje na začátek května sjezd jediné, vládnoucí politické strany - Korejské strany práce. Právě tuto příležitost by mohl vůdce Kim Čong-un využít k poukázání na „úspěchy" severokorejského jaderného programu.

Kim Čong-un už v polovině března oznámil, že Severní Korea chystá pokusný výbuch jaderné hlavice a test několika balistických střel schopných tuto hlavici nést.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy