Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát vyzval k útokům. Zveřejnil návod pro radikály v Evropě a USA

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul – Islámští radikálové, kteří jsou v Mosulu pod stále větším tlakem ze strany irácké armády, se uchylují k bezcitným praktikám. Podle zpráv OSN Islámský stát doslova masakruje celé rodiny civilistů, které se mu postaví. Před několika dny také džihádisté vydali video, na kterém radí, jak vraždit nevěřící.

Islámský stát zmasakroval několik rodin, které odmítly vpustit bojovníky do svých domů a nechat si v nich instalovat raketové systémy, nebo nechtěli vpustit na své střechy ostřelovače IS. OSN potvrdila, že vyděšené rodiny jsou brutálně stříleny teroristy v Bakiru, malé čtvrti ve východním Mosulu. Zavražděno bylo nejméně 12 civilistů.

Zdroje, které cituje server Express prý naznačují, džihádisté transformují domovy civilistů na teroristické tábory, takže se mohou bránit iráckým vojákům. V bojích o Mosul podle dostupných informací padlo zatím asi tisíc bojovníků IS.

Tyto zprávy o brutálních vraždách přichází jen několik dní poté, co teroristická skupina vydala video s názvem: Vysvětlení, jak masakrovat nevěřící. Profesionálně vyrobený film ukazuje teroristu, který podřezává hrdlo křesťanské oběti, v pozadí je také vidět kurdský voják, který byl vyhozen do vzduchu.

Během 14 minut dlouhého propagandistického filmu vojáci IS vyzývají muslimy v Británii, USA a ve Francii, aby zabíjeli „nevěřící" ve jménu Alláha. Ozbrojený terorista vystupující ve videu tvrdí: „Musíme s nimi bojovat. Dokonce i s tím nejzákladnějším vybavením musíte křižákům způsobit bezesné noci a vyvolat v nich obavy z boje proti IS."

Velmi názorné video také ukazuje mrtvé těla vojáků, kteří padající k zemi poté, co byli popraveni ránou zezadu do hlavy. Radikálové také mluví o vraždění lidi, kteří budou podezřelí z úniku informací.

Ofenziva na severu Iráku trvá již od 17. října a irácké síly zatím získaly kontrolu nad téměř polovinou východního Mosulu. Pohybují se pomalu jednotlivými čtvrtěmi a potýkají se přitom s odstřelovači, sebevražednými atentátníky i s výbušninami nastraženými v automobilech. Elitní irácké jednotky jsou přitom jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, šíitské milice pak ze západu.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy