Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norsko pustí na svobodu muslimského duchovního Krekara

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Norsko nařídilo propustit iráckého muslimského duchovního mullu Krekara. Podle tiskových agentur tak rozhodla poté, co italské úřady stáhly žádost o jeho vydání.

O extradici požádaly před rokem kvůli podezření, že Krekar je vůdcem teroristické sítě, která je napojená na organizaci Islámský stát a má teroristické buňky v řadě evropských zemí.

Nyní šedesátiletý mulla Krekar přišel do Norska jako kurdský uprchlík z Iráku v roce 1991. Loni byl odsouzen k 18 měsícům vězení za to, že chválil zmasakrování redakce francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo. Podle italských vyšetřovatelů řídil džihádistickou buňku přímo z vězení.

Norský nejvyšší soud před týdnem definitivně schválil Krekarovo vydání. Itálie ale svou žádost posléze bez udání důvodu stáhla.

Mulla Krekar byl v minulosti vůdcem irácké radikální skupiny napojené na teroristickou síť Al-Káida a v Norsku byl již dříve vězněn za opakované výhrůžky smrtí norským politikům.

Témata:  Norsko Islámský stát Al-Káida

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy