Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi odpůrci chtějí napadnout sbor volitelů, píše Politico

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Odpůrci nastávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa připravují útok na sbor volitelů. Informoval o tom dnes server Politico.

Volby v USA jsou dvoustupňové, Američané nevolí prezidenta přímo, ale volí takzvané volitele. Ke zvolení potřebuje kandidát získat aspoň 270 z 538 volitelů, kteří mu odevzdají hlas po skončení celonárodních voleb. Sbor bude volit prezidenta 19. prosince, oficiální výsledky pak budou vyhlášeny 5. ledna 2017.

Podle serveru Politico může jít o přímý útok na celý systém sboru volitelů, který bývalý ministr financí USA Alexander Hamilton prosadil do ústavy koncem 18. století s cílem zajistit, aby volbu prezidenta Spojených států neovlivňovaly jen rozmary běžných voličů.

V současné době ve 29 státech existují zákony, které volitele zavazují, aby hlasovali v souladu s výsledkem hlasování v daném státě. Někteří experti však tyto zákony začali kritizovat s tím, že jsou v rozporu s celým principem systému, jehož cílem je zajistit, aby volitel důkladně zvážil, zdali je daný kandidát opravdu vhodný.

Hlasování volitelů bývá tradičně bez překvapení, jelikož fakticky kopíruje výsledky celostátních voleb. Je ale možné, že iniciativa Trumpových odpůrců vnese do zavedeného systému nejistotu, píše Politico.

Témata:  Donald Trump volby v USA USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy