Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se bojí. Anonym jim hrozí genocidou

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Washington – Američtí muslimové mají obavy. Neznámý pisatel poslal dopisy mešitám v USA, ve kterých požaduje, aby muslimové ze země odešli. Podle agentury AP anonym vyhrožuje, že pokud tak neučiní může jim hrozit genocida.

Úřady ve městě Providence ve Rhode Islandu v reakci na dopis oznámily, že posílí hlídky ve městě. Policie v Los Angeles případ vyšetřovala a oznámila, že šlo o nenávistný, ale nikoliv trestný čin. Zdůvodnila to tím, že v dopisech není konkrétní výhrůžka.

Dopisy, které byly adresovány „dětem Satana", byly poslány do mešit v Kalifornii, Ohiu, Michiganu, Indianě, Coloradu, Georgii a ve státě Rhode Island , a měly na soě poštovní razítka z Los Angeles. Zpáteční adresa se však vždy shodovala s městem, ve kterém byl dopis obdržen. Podle úřadů šlo o kopie ručně psaného originálu.

V dopisech stálo, že muslimové jsou „odporní a špinaví lidé", s nimiž zvolený prezident Donald Trump naloží stejně, jako Hitler nakládal s Židy. AP požádala Trumpův tým, aby se k dopisům vyjádřil, odpověď však nedostala.

Rada pro americko-islámské vztahy požádala Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se případy zabýval. FBI dopisy sice odsoudil, ale řekl, že na vyšetřování je příliš brzy. Dodal však, že případy monitoruje, a vyzval lidi, kteří podobný dopis obdrží, aby to nahlásili úřadům.

Trump během své volební kampaně pronášel na účet muslimů velmi ostrá slova. I proto byla tamní muslimský komunita z volebního vítězství republikána v rozpacích. Během loňské předvolební cesty do státu Iowa Trump v televizi CNBC prohlásil, že všichni muslimové v USA by měli projít registrací a jejich údaje by měly být uloženy v databázi.

Vyslovil i pro zákaz vstupu muslimů na území USA, od tohoto požadavku ale později ustoupil. V létě již hovořil spíše o zákazu vstupu lidí z "teroristických států a národů" a o "extrémně detailních prověrkách" muslimů přicházejících do Spojených států.

Po svém volebním vítězství Trump v pořadu 60 Minutes v televizním vysílání stanice CBS vyzval své stoupence, aby muslimy a příslušníky jiných menšin neobtěžovali.

Témata:  USA muslimové Donald Trump

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy