Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak přežít pád letadla? Tohle vám zachrání život

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Řada leteckých odborníků se domnívá, že by v dnešní době neměl být problém přežít pád letadla. Příklady z poslední doby tomu nenasvědčují a například při zřícení letadla v Kolumbii zahynulo 75 lidí, přežilo jich pouze šest. Přesto by tomu mohlo být jinak, kdyby se lidé řídili některými pravidly.

Odborníci tvrdí, že 90 - 95 procent leteckých neštěstí lze přežít, bez ohledu na to, z jaké výšky se letadlo zřítí. Dnešní moderní stroje jsou konstruovány tak, aby přinesli cestujícím nejen pohodlí, ale i co největší bezpečnost. Té ale nelze dosáhnout, pokud pasažéři nespolupracují.

Expert na leteckou bezpečnost Graham Braithwaite serveru Daily Mail pozradil, jak nehodu letadla přežít. Za nejdůležitější považuje, aby se letadlo nezřítilo do vody. Paradoxně je právě tohle ta nejhorší možnost, protože při pádu z velké výšky je voda tvrdá jako beton, navíc vnitřek letadla okamžitě zaplaví a přeživší se mohou utopit.

Důležité proto je, aby pilot neztratil kontrolu nad letadlem a pokusil se havarovat na pevnou zem. To samo o sobě ale cestujícím život nezachrání. Chtějí-li pasažéři přežít, musí podle odborníka důsledně poslouchat pokynu letušek a stewardů, a to zejména před letem samotným, kdy hovoří o pravidlech a bezpečnosti.

Právě letecký personál zná svůj stroj nejlépe a stejně tak by se s ním měla seznámit i posádka. Zmapovat nouzové východy, podle pokynů se připoutat, poslouchat informace o kyslíkových maskách a další pokyny, které mohou vést k záchraně života.

Výběr místa v letadle není pro bezpečnost jako takovou příliš důležitý, roli ale může hrát ve chvíli, kdy letadlo dopadne a začne hořet. Nejlepší proto je vybírat místo u nouzového východu a vedle uličky.

Důležité také je nenechat v letadle povalovat nezabezpečené předměty. Platí to zejména pro příruční zavazadla, která musí být bezpečně uložena na svých místech nad hlavami cestujících. Při pádu z výšky totiž mohou předměty volně létat letadlem a někoho zranit.

Odborník také radí, ale cestující dbali na své oblečení a obuv. Z hoříího letadla se utíká lépe v teniskách než na podpatcích a stejně tak budete mít menší starosti v riflích, než například v sukni.

Témata:  letectví a letadla letecké nehody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy