Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hájí Čechy pouze Zeman? Europoslanec zaútočil na ministry kvůli norské kauze

Tomáš Zdechovský
Tomáš Zdechovský
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Oslo/Brusel - Eva Michaláková vede několikaletý spor s norskými úřady o své dva syny. Nyní tamní soud pravomocně zamítl odvolání proti verdiktu, který ji letos v červnu zbavil rodičovských práv, a na první pohled by se mohlo zdát, že o své děti matka přišla úplně. Šance se jí ale otevírá jinde.

Odvolání Michalákové měl na stole Krajský soud v Oslu, který rozhodnutí vynesl toto pondělí. Odvoláním se zabývat nebude a tvrdí, že pro projednání případu prý neshledal důvody.

"Krajský soud v Oslo se domnívá, že zbavit paní Michalákovou rodičovských práv za to, že případ medializovala, je naprosto správné a vlastně okresní soud chválí a zcela se s ním ztotožňuje," sdělil Českému rozhlasu právník matky Pavel Hasenkopf.

Toto rozhodnutí považuje za skandální lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se v celé kauze angažuje už několik let. "To rozhodnutí je důležité z několik důvodů. Ten první spočívá v tom, že víme, že Norsko není demokratickou zemí a soud tím potvrdil, že svoboda slova v Norsku neplatí. Odebrání dětí na základě medializace a kritice systému je možné pouze v rozvojových zemích, respektive také v diktátorských režimech," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Řada médií uvádí, že Michaláková zamítnutím odvolání definitivně přišla o své syny. Podle Zdechovského ale stále má šanci, což považuje za druhý důvod, kterým je toto rozhodnutí přelomové. "Nyní se otevírá paní Michalákové možnost domáhat se svých práv u Evropského soudu pro lidská práva a tam věřím, že uspěje. Biologická vazba mezi rodinou a dětmi tu byla násilně zpřetrhána a to je naprosto v rozporu s veškerými evropskými mezinárodními smlouvami," vysvětlil politik.

I přesto tomuto rozhodnutí nerozumí. "Paradox spočívá v tom, že Eva Michaláková nikoho nezavraždila a ani se prokazatelně nedopustila žádného trestného činu vůči nikomu, především ne vůči svým dětem. Podobné odebrání dětí je tak naprosto nepřípustný čin proti lidským právům a ukázka toho, jak tento neomarxistický systém skutečně funguje," uvedl pro EuroZprávy.cz. Zdechovský.

Zaráží ho také přístup českých úřadů a ministrů, kteří podle něj v celé věci prakticky nic neudělaly. "Poslední věcí je přístup České republiky, jejich ministrů, UMPODu, kteří v celém případu šli očividně proti zájmům biologické rodiny, respektive dětí. O to více si vážím konkrétních kroků pana prezidenta Zemana, který se nebojí pojmenovat věci pravým jménem. Bohužel se ukazuje, že jeho úřad je jediný, který se nebojí postavit za práva českých občanů," sdělil nám europoslanec.

Témata:  Eva Michaláková Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Norsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy