Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co si skutečně myslí Johnson o migrantech? Objevily se nové spekulace

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson se sice považuje za "liberálního internacionalistu", imigraci i ze zemí EU je ale podle něj nutné kontrolovat. Kolem jeho osoby se vyrojily spekulace, že se jinak vyjadřuje na veřejnosti a jinak v soukromí.

Johnson se při svém prvním významnějším vystoupení o britské zahraniční politice dotkl článků v tisku, podle kterých se prý při snídani s velvyslanci ze zemí EU vyslovil pro volný pohyb občanů EU.

"Jsem liberální internacionalista. Myslím, že imigrace může být velice prospěšná. Když jsem býval starostou tohoto fantastického města (Londýna), viděl jsem její přínos pro naši ekonomiku. Ale taky jsem při této snídani (s velvyslanci) řekl, že je nezbytné moci ji kontrolovat," prohlásil na závěr svého projevu v analytickém středisku Chatham House.

Na dotaz, zda je s to se vyjadřovat jiným jazykem v soukromí a na veřejnosti, odpověděl Johnson záporně, a to ve francouzštině: "Mais non." (Ale nikoliv).

"Zdá se, že Boris Johnson považuje lidi za hlupáky," zareagoval bývalý místopředseda vlády a bývalý vůdce liberálů Nick Clegg.

Pokud jde o brexit, Johnson míní, že "hodně lidí si narychlo udělalo srovnání s populistickými hnutími ve světě". Avšak Britové se podle něj vyslovili pro rozchod s EU nikoliv proto, že by neměli rádi cizince, ale protože věří v demokracii. "Brexit neznamená, že se Spojené království uzavírá do sebe," zdůraznil.

Témata:  Velká Británie přistěhovalectví Boris Johnson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy