reklama

Hangár na bývalém německém letišti Berlín-Tempelhof v současnosti obývají tisíce migrantů. Spousta dalších je umístěna v provizorních ubytovnách a migračních táborech po celém Berlíně. Přesto mají podle serveru tz.de něco spolčeného, dopadá na ně ponorková nemoc.

Většině částí země se problémy s migranty daří řešit, v Berlíně se ale situace nikam neposouvá. Migranti jsou proto velkou část dne zavření s dalšími lidmi, kteří se přes moře dostali do Evropy, po několika měsících na ně začala dopadat frustrace podnícená blížícími se Vánocemi.

Dobrovolníci z organizací pečujících o migranty upozorňují, že řada uprchlíků také trpí nedostatkem soukromí. Někteří mají už více než rok k dispozici pouze postel pár osobních věcí, jsou však nuceni žít pospolu s lidmi, které ani neznají. Naopak mnohdy neví, co se děje s jejich příbuznými.

V některých místnostech podmínky připomínají mučení. Svítí se zde celou noc a migranti jsou nevyspalí. To i další faktory na ně dopadají velmi nepříznivě a začínají trpět depresemi a alkoholismem. Někteří z nich jsou dokonce závislí na drogách.

Humanitární organizace varují, že i to má za následek zvýšení sexuálních útoků vůči ženám a dětem, nezřídka i vůči zaměstnancům ubytoven. Agresivita migrantů se zvyšuje zhoršují se i jejich hygienické podmínky, což může mít za následek rozvoj nemocí.

Britský deník Express vidí chybu zejména na straně úřadů, které do země vpustily velké množství uprchlíků, kterým dodnes nebyly schopny zajistit adekvántí ubyvotání.