Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát nadále oslabuje, přichází u území i peníze

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád/Damašek - Teroristická skupina Islámský stát (IS) se v posledních letech stala synonymem pro mezinárodní hrozbu terorismu. Podle britského deníku The Telegraph ale skupina za poslední rok významně oslabila a snížily se její příjmy.

Za poslední rok příjmy Islámského státu podle informací deníku klesly téměř o 30 %. Za poklesem stojí ztráta území i lidí, čímž se snížily jeho příjmy z daní. „Vojenští lídři zavedli nové poplatky a daně, aby pokles v příjmech zastavili, a začali namísto brutálních tělesných trestů kriminálníky trestat finančně," uvádí deník.

Měsíční příjem IS, který byl jednu dobu nazývána nejbohatší teroristickou skupinou na světě, klesl z 56 milionů liber (asi 1,9 miliard korun) v březnu roku 2015 na 40 milionů liber (asi 1,36 miliard korun) za minulý měsíc.

Během bojů IS přišel téměř o čtvrtinu svého území. Počet lidí žijících na jeho území pak klesl z devíti milionů na začátku roku 2015 na méně než 6 milionů.

Asi polovina příjmů teroristické skupiny podle deníku pochází ze zabavování majetku a daní, 43 % pak pochází z prodeje a pašování ropy z obsazených vrtů. Oba tyto zdroje byly díky náletům a bojům zasaženy a snížil se z nich příjem.

Témata:  Islámský stát Sýrie Irák

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy