Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin Sencova neomilostní. Ukrajinský režisér je prý nakloněn terorismu

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: Reprofoto YouTube

Petrohrad - Ukrajinský režisér Oleh Sencov dostal loni v létě 20 let za údajnou přípravu útoků na anektovaném Krymu. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ke kauza řekl, že Sencov zasvětil svůj život terorismu.

Proces před ruským vojenským soudem vyvolal mezinárodní protesty. Osvobození ukrajinského režiséra dnes v besedě s Putinem žádal i ruský režisér Alexandr Sokurov. Putin ale výzvu odmítl. "Problém není v tom, co si Sencov myslí o krymských událostech (tedy ruské anexi). Provedl nezákonné akce, v jejichž důsledku mohli zahynout naši občané," uvedl prezident v Petrohradu.

Na Sokurovův návrh Sencova omilostnit Putin řekl, že "existují jistá pravidla a normy, které můžeme uplatnit. Musejí k tomu ale uzrát podmínky".

Ukrajinské žádosti o Sencovovo vydání ruští prokurátoři zatím odmítají. Argumentují tím, že Ukrajinec má ruské občanství, a do "ciziny" tudíž vydán být nemůže.

Podle obžaloby Sencov po anexi Krymu v roce 2014 zorganizoval žhářské útoky na kanceláře spolku Krymské společenství Rusů a ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko v Simferopolu. Chystal se prý také vyhodit do povětří Leninův pomník.

Témata:  Oleg Sencov Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy