reklama

Trump ujistil afghánského prezidenta Ghaního, že Spojené státy "zůstanou na straně" Afghánistánu po dobu jeho mandátu a mohly by zvýšit svou "podporu" Kábulu, uvedl v dnešním prohlášení úřad afghánského prezidenta. Oba politici hovořili o "velkých teroristických hrozbách tížících oba státy a přislíbili si vzájemně rozšíření spolupráce s cílem jim čelit," upřesnil ve svém prohlášení Trumpův tým.

Demokratický senátor Chris Murphy, který je členem senátního výboru pro zahraniční vztahy, prohlásil, že Trump je oprávněn měnit americkou politiku, ale jeho přístup je potenciálně nebezpečný. "Trump má právo měnit politiku, spojenectví, strategii... To, co se ale stalo v posledních 48 hodinách, to není změna. To je zásadní obrat zahraniční politiky, ať už plánovaný, či neplánovaný. Tímhle způsobem začínají války," řekl Murphy. Vyzval také, aby byl co nejrychleji vybrán nový šéf diplomacie, jímž by měl být "pokud možno zkušený politik".

V pátek si Trump telefonoval i s kontroverzním filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem. Toho Washington dříve kritizoval za protidrogové tažení, při němž bylo za poslední měsíce zabito přes 2300 lidí. Duterte pak osobně urazil prezidenta Baracka Obamu.

V pátek Duterte oznámil, že ho Trump pozval do Washingtonu a New York, konkrétně řekl, že ho prý Trump požádal, aby mu dal vědět, až tam bude. V prohlášení Trumpova týmu ale o tom nic uvedeno není. Pouze se v něm píše, že budou oba "úzce spolupracovat na záležitostech společného zájmu".

Podle Duterteho Trump prý i ocenil jeho protidrogovou kampaň. "Popřál mi úspěch v mé kampani proti drogám," uvádí se dnešním prohlášení filipínského prezidenta.