Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voják americké armády obviněný z dezerce požádal o milost

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.army.mil

Washington - Americký voják Bowe Bergdahl čelí obvinění z dezerce a ohrožení bezpečnosti své jednotky v Afghánistánu. Nyní požádal prezidenta Spojených států Baracka Obamu o milost.

Dnes o tom informovala agentura AP s tím, že pokud by pardon dostal, vyhnul by se vojenskému soudu, který je plánován na duben a ve kterém mu hrozí doživotní vězení.

Někteří z vojákových kolegů z afghánské mise tvrdí, že je Bergdahl dezertér, který opustil základnu a odešel k Talibanu. Vyčítají mu přitom, že ve snaze ho osvobodit zahynulo několik amerických vojáků.

Bergdahl byl zadržen bojovníky z radikálního hnutí Taliban, když 30. června 2009 opustil své stanoviště v Afghánistánu. V zajetí ho drželi až do 31. května 2014.

Na svobodu se dostal výměnou za propuštění pěti členů Talibanu, kteří byli drženi na americké vojenské základně Guantánamo.

Témata:  U.S. ARMY USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.